2007. július 13., péntek

Mininfo (Haluska Imre rovata)

Mininfo (Haluska Imre rovata) 1993
MININFO
(Haluska Imre rovata a Gyorsinfo számaiban)
1993. FEBRUÁR

Elsõ nótájuk világsikere után sokan várták, hogy a Would I Lie To You-hoz hasonló szinten folytatja majd Charley Pettigrew és Ed Chacon - vagyis a CHARLES AND EDDIE nevezetû óceántúli kettõs. A közelmúltban megjelent "Duophonic" címû albumuk azután alaposan elmaradt a várakozástól. Egy-két lírai dalt kivéve bizony igencsak szürkére sikeredett a zeneanyag. Ráadásul a CD is meglehetõsen hurkán szól. Pedig a srácok tehetségesek, amit például az I Understand címû balladában is bizonyítanak. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy e lírai kompozíció idõtartama mindössze 1 perc 10 másodperc...

Némi pihenés után újra akcióban Gino Caria és Sandro Oliva, ezúttal egy énektrió - a BODY POWER - tagjaként buzdítják némi testmozgásra hallgatóságukat. A trió új maxijának címe ugyanis Everybody Phisical. A hármasfogat harmadik tagja - egyben vezetõ énekese - K.L. "Lazy" Jones. Producerük Dave Rodgers, a kiadó az A-Beat-C Records.

Bár a nyolcvanas évek vége óta készít lemezeket, mégis csak most 1993-ban került az olasz diszkólistára a CUT PATROL névre hallgató milánói kvartett. A sikert az egykori Duran Duran-féle Save A Prayer (Mondj egy imát címmel futott nálunk) átiratával aratták. A banda tagjai: Mario Sacchi, Pierre Mologni, Gigi Leni, Massimo Alberti. Massimo barátunk egyben a keverésért is felelõs. A producerek Gorman és Lawyers urak voltak. A felvételben közremûködik Louise Hamilton, az angol származású színesbõrû énekesnõ is. A fekete korong kiadója a DiscoMagichez tartozó OUT lemeztársaság.

Szintén a közelmúlt terméke a tucatnyi tagot számláló itáliai paródia-csoport, a NIÚ TENNICI "Noi siamo sexy" címû albuma. A brigád napjainkban az Italia Nice címû dalocskával hódít Európa szerte. A nóta stílusa Dr. Albant idézi, dallamát pedig a Bella Italia címmel ismerõs olasz népdalból "kölcsönözte" a szerzõ F. Gecchele. A csak CD-n megjelent hanganyag kiadója az RTI Music.

A legújabb olasz sztárjelölt neve NATASHA. A ránézésre is alsótagozatos korú leányka CD-je feldolgozásokat tartalmaz, melyek közül említésre méltó (lipótsága miatt) a Rhythm Is A Dancer, valamint dallamossága és ismerõs motívumai miatt egy 1980-ból származó LIO-átirat - az Amoreux solitaire (szerelmes katona). A nyolcéves énekesnõ (!?) albumának kiadója a DiscoMagic.

A közeljövõ legnagyobb táncsikerének igérkezik egy svájci fiatalember, bizonyos DJ BOBO felvétele, a Somebody Dance With Me (Valaki táncoljon velem). A Peyer-Baumann-Burger szövegíró és kottaköltõ trojka alkotása a ma divatos, techno elemeket és rapbetétet is tartalmazó elektronikus alapokkal rendelkezõ muzsika. Bár a szerzõk érdemeit csökkenti, a nótának csak jót tett, hogy refrénje egy 1984-es Rockwell-oldies dallamait idézi (Somebody's Watching Me). A maxi kiadója "doxaország" egyik kis lemezcége, a Fresh Music Production.

Új lemezzel jelentkezett Antonella és Oscar kettõse - vagyis a RADIORAMA duója is. A nyolcvanas évekbeli sikerdaluk (az Aliens) motívumainak felhasználását a cím is elárulja: Aliens 2. A song alcíme The Nightmare (A rémálom). A megszokott lendületes, dallamos Farina-Crivellente kompozíció megérdemelt sikerre számíthat a hazai táncklubokban is. A producer-hangszerelõ team most is Farina, Crivellente és Fadinger - a mixet Johnny Mix készítette a veronai Factory Sound Stúdióban. Az executive producer Paolo Gemma, a kiadó a ma már a DiscoMagichez tartozó Radiorama Production.

Két feldolgozás új, átkevert változata jelent meg az elmúlt hetekben Olaszországban. Az Undercover által is eldalolt Gerry Rafferty-örökzöld - A Baker Street - itáliai elõadója RAY. A Pék utcát most négy remix változatot tartalmazó maxin jelentették meg. A másik dal egy Mike Oldfield szerzemény, amelyet 84-ben Maggie Reillyvel közösen röpítettek a csúcsra. E dal feldolgozásának tolmácsolója a MOON nevezetû milánói stúdiócsoport. A hazai DISCO 50 listán is szereplõ átiratot most új - hét és fél perces International Club Remix - verzióban is kiadták. Az elõállító vállalkozás ez alkalommal is a milánói Lombardoni-birodalom, vagyis a DiscoMagic.

1993 februárjának egyik rapfavoritja a WRECKX-N-EFFECT elnevezésû tengerentúli szövegelõ társulat Rump Shaker címû szószaporítása. A szerzõ és producergárda igen népes: Teddy Riley, David Wynn, Agil Davidson, Markell Riley és Anton Hollins. A DISCO 50 listán is kopogtató mondóka jópár amerikai és európai chartot is megjárt, a Billboard top tenjébe is befurakodott! Bár hazai fogadtatása vegyes volt, a rap kedvelõi bizonyára megjegyezték a csapat nevét. A maxi kiadója az MCA társaság.

Az össz-európai babérokat arató More And More után hasonló dicsõségre pályázik az újabb CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT felvétel, az Only With You is. A valaha a Twenty 4 Sevenben vitézkedõ Hollywood kapitány és legénysége bizton reménykedhet a sikerben, ugyanis modern, táncolható kompozíció a Reinecke-Stehle-Schein-Katzmann dallam és rímfaragó négyes alkotása. A maxit az Intercord leányvállalata a Blow Up Records dobta piacra.

Végezetül a manapság aktuális feldolgozások közül néhány, az eredeti elõadók feltüntetésével:

- Super Train J: Moscow Disco (Telex)
- D.D. 92: Save A Prayer (Duran Duran)
- Natasha: Amoreux solitaire (Lio)
- Cool Connection: I'm Your Boogie Man (KC and the Sunshine Band)
- Paul Parker : From Here To Eternity (Giorgio Moroder)
- Chris Tallow: Giddy Up A Gogo (Ad Visser & Daniel Sahuleka)
- Lilac: Bang Bang (Sony and Cher)
- Back Unity: Nikita (Elton John)
- The Fantastic Adam DJ : Die Da!? (Die Fantastischen Vier)
- Ketty DB : Sleeping Satellite (Tasmin Archer )
- Kikka: Sweet Dreams (Eurythmics)
- Björn Again: A Little Respect (Erasure)
- Tears'n'Joy: I Will Always Love You (Whitney Houston)
- Jam Tronik: End Of The Road (Boyz II Men)
- Glogor I Isaac: The House Of The Rising Sun (Animals)


MININFO

(Haluska Imre rovata a Gyorsinfo számaiban)

1993. NOVEMBER

Az olasz - és lassan az európai - diszkósok mind kedveltebb cége a milánói New Music. A Pippo Landro vezette vállalkozás újdonságai közül három friss kiadvány is sikerre számíthat a táncklubokban. A CORPORATION 2 nevû formáció már ismert hazánkban a Jay Blow címû muzsika kapcsán (is), most hasonló soul-rap felvétellel jelentkeztek. A nóta címe Milk And Honey. Szerzõi Menardi és Toldo, a producer-hangszerelõ-mixelõ hármas: Ottomix-Zen-Toldo. Ismertebb és nevesebb kis hazánkban az élõben is fellépett duó, a BLACK MACHINE. Új maxijuk a Get Funky címet viseli, és a megszokott dögös, fúvósokkal dúsított soul alapú muzsikát hozzák ezúttal is. A Menardi-Landro-Piccinelli kompozíció producere, hangszerelõje és mixmestere Ottomix, az executive producer Pippo Landro volt. A New Music legnagyobb novemberi dobása viszont egy igazi csemege! Az újrafelfedezett és újjáéledt GLORIA GAYNOR maxijáról van szó. A lemez címe How High The Moon és természetesen a hetvenes évekbeli Lewis-Hamilton melódia újrakeverésérõl van szó. Az igazi meglepetés azonban a maxi B oldala, ahol a Mega-medley található. Jól gondoljátok, egy egyveleg rejlik a cím mögött. A keverék 3 nótát tartalmaz: I Will Survive, Never Can Say Goodbye és How High The Moon. A hangszerelés és a re-mixelés MC Power mûve, mit mondjak? Oltárian jól sikerült. Ha nem volna pofátlanság még azt is merném mondani, hogy jobb mint az eredeti! Próbáljátok ki!

A közeljövõ sikerének igérkezik egy meglepõ kettõs - a GENERAL BASE és CLAUDIA BARRY - közös lemeze, a Poison. Az egyszemélyes techno-trance zenekar, Thomas Kukula és az egykori amerikai diszkó-királynõ duója mindazt nyújtja, ami a jó hangulathoz kell. Jó dallam, kiváló énekhang és a kissé a Culture Beat-re emlékeztetõ stílusú modern, populáris hangzás. A háttérvokált erõsíti Jürgen Korduletsch erõteljes orgánuma is. A lemez producere természetesen Thomas Kukula, a kiadó a Rough Trade, illetve Olaszországban az Energy Productionhoz tartozó Next Records. Még egy apróság. Ha már választhattok, akkor ne a zöld borítójú maxit vegyétek meg, hanem keressétek inkább a sárga tasakos remix változatot. Sokkal dögösebb, mint az eredeti!

November elsõ hetében került piacra az új DEN HARROW maxi, a Take Me. A ma divatjának megfelelõen trance-esre szabott muzsika komponistái M. Capaldi és Tom Hooker, a producerek Morris Capaldi, Luca Corsi és DJ F. Marchi. Az executive producerek Turatti és Natale urak, a mixet M. Macchioni készítette. A háttérénekesnõ Eillen Weston, a kiadó Albert One saját, különbejáratú cége a One Way Records.

Ugyancsak novemberi újdonság CO.RO.-ék új maxija is. Cozzi és Rossi urak ez alkalommal is TALEESA kisasszony társaságában vezetik elõ dalukat, a 4 Your Love-ot. A szerzõk Cozzi, Rossi, Gubinelli, a producerek a duó tagjai, míg a mixet Maurizio Macchioni - jelenleg az egyik legfelkapottabb hangszabász Itáliábasn! - készítette. A korong megjelentetõje a Propio Records.

A dél-európai slágerlisták egyik eddig ismeretlen szereplõje a P.D.P. fantázianevû csapat Try Jah Love címû felvétele. A nóta címe ismerõs lehet a szakma mélyebb rétegeiben is otthonos kollégáknak, ugyanis a régi Stevie Wonder dal tatarozásáról van szó. No akkor egy-két szót az elkövetõkrõl. A trió tagjai Eugenio Passalacqua, Daniele Donale és Andrea Prezioso. E lemezen közremûködnek olyan nevek is, mint például a világhírû ütõs Tony Esposito és a Kano egykori énekese Glenn White. A mixelést Giuseppe Ranieri végezte a megrendelõ és kiadó Dig It International részére. A P.D.P. mások lemezein is munkálkodik, például szerzõként és producerként szerepelnek a Game Boys: Move címû maxiján.

Az euro-trance kategóriájában jelenleg az egyik favorit a B & W duó Hello címû nótája. A szerzõk M. Farina, M. Artusi és R. Stecca, a producerek és mixelõk Mauro Farina, Fabio Seera és Johnny Mix, a hangszerelõ C. Dori. Az elõadók pedig egy Angliából érkezett testvérpár tagjai: Barbra és William Evans. A kiadó a DiscoMagic kebelébe tartozó 21st Century Records.

Az aktuális feldolgozás-leltár:
- TNX: Mr. Vain (Culture Beat)
- Delledonne: Meteor Man (Dee D. Jackson)
- Paul Barry: Life (Haddaway)
- Mr. Beat: Got To Get It (Culture Beat)
- Detune: Just Can't Get Enough (Depeche Mode)
- What: Somebody (Video)
- DJ Miko: What's Up (4 Non Blondes)
- Black Sound: Cuba (Gibson Brothers)
- Wonderlamp: Make It Right Now (Aladino)

MININFO

(Haluska Imre rovata a Gyorsinfo számaiban)

1993. DECEMBER

A november végén megjelent DATURA album csemegéje a Visage-féle Fade To Grey címû diszkósiker átirata. A dolog érdekessége, hogy a négy srác készítette zenei alap és vokál mellé az eredeti - Steve Strange által elõvezetett - szólóének hangját keverték. Ha jól emlékszem, a Datura összeállítása még nem szerepelt a Disco Infoban, így gyorsan közlöm is a banda névsorát: DJ Ricci és DJ Cirillo hangkeltõk, Ciro Pagano billentyûs, valamint Stefano Mazzavillani programozó. A kiadó hagyományosan az IRMA Records.

Az olasz és spanyol diszkó-lista egyik újdonsága egy bizonyos DELLEDONNE Meteor Man címû táncsikere, amely a hetvenes évekbeli Dee D. Jackson dal feldolgozása. Az álnév mögött Maurizio Macchioni egykori disc jockey - ma ismert mixmester - rejtõzik, aki természetesen ezen felvétel keveréséért is felelõs. De ismerõs lehet neve a Co.Ro. lemezekrõl is, melyeknek szintén õ a keverõje. Így nem meglepõ, hogy a Delledonne lemez producerei sorában találjuk Cozzi és Rossi urakat. A felvételeken hallható nõi énekhang tulajdonosa egyébként Silvia. A lemez kiadója egy - az alkotóközösség által - a közelmúltban alapított vállalkozás, a Vynil A Go-go.

A karácsonyi lemezpiac egyik érdekes újdonsága a Der Komissar címû maxi, melyen elõadóként a ONE RIGHEIRA nevet találjuk. A néhai Falco siker elõvezetõje 1993-ban az egykori Righeira duó egyik fele, Stefano Righi. Bár a stílus mai, modern (és abszolúte nem emlékeztet a régi Righeira irányvonalára) - mégis sikerre számíthat az európai diszkóklubokban. A Papalla Group produkciójában készült fekete korong kiadója a Dig It.

Nemcsak hazájában Itáliában, hanem Németországban és Hollandiában is népszerû a NU-KLEUS David Bowie adaptációja, a Heroes. A firenzei trió már négy éve mûködik különösebb sikerek nélkül, amihez persze az állandó tagcserék is hozzájárultak. Úgy tûnik a brigádalapító Antonio Gerardi most végre megtalálta az igazi társakat DJ Santy Byron és DJ Donato Settani személyében. A lemez producerei Gerardi, Settani és a vendégénekesként is közremûködõ Dino "Jerry" Lasorella, a mix készítõi Milky Masotti és DJ Settani. A lemez gazdája Antonio Gerardi AG nevezetû cége, a kiadó a Marcon Music.

Az M PEOPLE "Elegant Slumming" címû albumáról a legfrissebb CD maxi, a Don't Look Any Further - amely köztudottan az egykori Dennis Edwards sláger felújítása. A trió - Heather Small, Mike Pickering és Paul Heard - ez alkalommal is a tõlük megszokott színvonalon muzsikál és énekel, sõt még a producerséget is vállalja. A vokált vendégénekesként Mark Bell erõsíti, a mixeket a D-Mob-os Danny D készítette. A kiadó a már megszokott Deconstruction Records.

A trance-dance egyik decemberi favoritja lehet a MEDICINE FACTORY Enjoy címû maxija. A Milánó melletti kisvárosban, Monzában verbuválódott csapat érdekessége, hogy vezetõ énekese a valaha a Scotch-ból ismert Vince Lancini. A nóta szerzõkvartettje Felleti-Di Giacomo-Rosellini-Lancini, a producerek M. Di Giacomo és B. Rosellini. A kiadó a monzai Cut Records.

Feldolgozás-leltár:
- Datura: Fade To Grey (Visage)
- Fiorello: Puoi (F.R. David: Words)
- Un Disco In Lattina: Always Coca Cola (Coke Band)
- Kangaroo: Somebody's Watching Me (Rockwell)
- D.M.C.: Last Christmas (George Michaell)
- Tears n'Joy: Go, Before You Break My Heart (Nada)
- One Righeira: Der Komissar (Falco)
- Boney M: Papa Chico (Tony Esposito)
- Mr. Beat & Regina - Got To Get It (Culture Beat)
- Bill Grant: Living On My Own (Freddie Mercury) - Groovy Collection: The Key The Secret (Urban Cookie Collective) - Nu-Kleus : Heroes (David Bowie) - Party People: I Can't Get No Satisfaction (Rolling Stones) - Con-dom: Rootsie & Boopsie (Maxi Priest) - Jackie Moore: Hey Mr. DJ (Eleonora Espago) - Masterboy: Reach Out I'll Be There (Four Tops) - D.M.C.: My Sweet Lord (George Harrison) - Unitone Rockers: Children Of The Revolution (T. Rex) - Take That: Relight My Fire (Dan Hartmann) - John Bart: High On Emotion (Chris De Burgh) - Shockers: Venus (Shocking Blue) - Two Brothers: Beat The Clock (Sparks) - J. Cream: Now I Know What Made Otis Blue (Paul Young) - Optical Race: Walk Like An Egyptian (Bangles) - Lanotte feat. Monsters: Love Magic (John Davis)

Nincsenek megjegyzések: