2008. szeptember 10., szerda

A Sony Reader máris sikeres az Egyesült Királyságban

Titkos Tudás Tárháza - merj gondolkodni!



2008. szeptember 4-én került piacra az Egyesült Királyságban a japán Sony cég Amerikában már komoly népszerűségre szert tett elektronikus olvasója. A Sony Reader nevű kütyüt 199 fontos áron kezdték el árusítani a szigetország egyik legnagyobb könyvesbolt-hálózata a Waterstone üzleteiben. A Guardian szerint 1 órával azt követően, hogy árusítani kezdték a Readert. "az ország legnagyobb könyvesboltja pontosan kettőn adott túl." Mielőtt az e-könyv piaccal rokonszenvezők elszomorodnának a hír hallatán, az így folytatódik:" Hogy korrektek legyünk a Waterstone-nal, amely a 199fontos készülék piacra vitele érdekében összefogott a Sonyval: már többezer előrendelés történt." A cikk hozzáteszi azt is, hogy a Waterstone hangsúlyozza: a Readerrel nem az a céljuk, hogy kiváltsák a nyomtatott könyveket, hanem, hogy kiegészítsék azokat. 2008. szeptember 10. körül már arról érkeztek hírek, hogy a Sony Reader összes példánya elkelt. A Waterstone egyúttal azt is közölte, hogy az olvasók az eltelt időszakban naponta átlagosan 1.000 e-könyvet vásároltak a weboldalukról, ahol mintegy 5.800 cím közül választhatnak.(Az e-könyv eladási lista első helyén már vagy hete egy amerikai szerző műve állt.)A Waterstone összesített eladási listájának élén pedig folyamatosan a Sony Reader áll.

Horizont összeállítás

2008. szeptember 8., hétfő

Egyesült Államok: erőteljes növekedés az e-könyvek piacán






Hiába tamáskodnak sokan az e-könyvek piaci fogadtatását illetően, a statisztikai adatok egyre inkább cáfolják a kétkedőket. Az amerikai elektronikus könyv-eladásokból származó bevételeket figyelemmel kísérő és publikáló International Digital Publishing Forum (Nemzetközi Digitális Kiadói Fórum)- röviden: IDPF - statisztikái szerint látványos növekedés ment végbe 2008-ban. 2007 első három hónapjában az adatokat szolgáltató mintegy 12-15 kiadó bevétele 7,5 millió dollár volt, míg 2008 hasonló időszakában mjár 10,1 millió dollár. Az idei második negyedévben sem csökkent a növekedés üteme: 2008 júniusában például 4,9 millió dollár bevételt realizáltak a kiadók, ami minden korábbi havi bevételi rekordot megdöntött. Természetesen több elemző is az Amazon Kindle sikeres fogadtatásának tulajdonítja a látványos bővülést. Bár a kiadók nem közölnek eladási adatokat (csak bevételi adtokat), az említett számokból könnyen megsaccolhatók ezek is. Átlagosan 10 dolláros könyvárat alapul véve 4,9 millió dollárt 10-zel osztva 490 ezret kapunk, vagyis durván 500.000 elektronikus könyvet értékesítettek 2008 júniusában az adatokat szolgáltató kiadók! És ez természetesen alsó érték, hiszen a legtöbb kiadó - nem beszélve a gombamód szaporodó saját kiadást favorizáló szerzőkről - eladásairól semmilyen összesített adat nem áll rendelkezésre. Amerikában a Sony Reader és a Kindle nevű elektronikus könyvolvasók a legelterjedtebbek. Bár sem a Sony, sem az Amazon nem közöl semmilyen számszerű információt az említett készülékek eddigi eladásairól, különböző becslések szerint a két kütyüből külön-külön is több százezer példány találhatott gazzdára az Egyeesült Államokban. Beszédesek azok az adatok is, amelyeket időről időre maguk a szerzők közölnek digitális eladásaikról. Közülük talán Stephen Windwalker a legismertebb. Ő arról írt elektronikus könyvet, hogy hogyan lehet e-mailezésre és egyéb hasznos dolgokra használni a Kindle-t. Nos, Windwalker elektronikus könyvéből a Kindle tulajdonosok a mai napig több mint 26.000
digitális pédányt vásároltak (azaz töltöttek le pénzért). Windwalker szerint nem valószínű, hogy tíz Kindle tulajdonos közül egynél több letölti munkáját. Ha elfogadjuk Windwalker logikáját, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy Amerikában 2008 szeptember elejéig mintegy 260.000 Kindle olvasót adtak el.

Horizont információ