2007. július 26., csütörtök

Klamancsek Krisztián: 1994 februárjának legnagyobb angol és amerikai kislemezsikerei

Klamancsek Krisztián:
1994 februárjának legnagyobb angol és amerikai kislemezsikerei

(Megjelent: Gyorsinfo - 1994 február.)
- Sokszor panaszkodtunk már e lap hasábjain kollégáimmal arról, hogy egy-egy periódusban mintha hiányoznának a slágerek. Nos, februárban nekem semmi okom a panaszra, ugyanis nagyon sok kiváló zenével találkozom a poplistákon, melyek közül nem egy 1993 elsõ felében készült ugyan, de jócskán vannak abszolút friss kislemezek is. Ilyen például Lisette Melandez felvétele, a Goody Goody is, ami a tengerentúli listákon az elsõ 40 között, de az alábbi 20-as összesítésben nem szerepel:
1. The Power Of Love CELINE DION
2. The Sign ACE OF BASE
3. All For Love BRYAN ADAMS/ROD STEWART/STING
4. Things Can Only Get Better D:REAM
5. Without You MARIAH CAREY
6. Choose COLOR ME BADD
7. Linger THE CRANBERRIES
8. Amazing AEROSMITH
9. Breathe Again TONI BRAXTON
10. Come In Out Of The Rain WENDY MOTEN
11. Life HADDAWAY
12. Because Of Love JANET JACKSON
13. Queen Of The Night WHITNEY HOUSTON
14. Because The Night 10 000 MANIACS
15. Sweet Lullaby DEEP FOREST
16. Return To Innocence ENIGMA
17. Come Baby Come K7
18. Will You Be There (In The Morning?) HEART
19. Now & Forever RICHARD MARX
20. Cantaloop (Flip Fantasia) US3

Immár ötödik hete az élen a francia-kanadai énekesnõ Celine Dion csodálatos dala, a The Power Of Love (A szerelem hatalma). Celine Dion körül a sürgés-forgás most nagyobb, mint valaha, mivel az amerikai kritikusok szerint elkészítette eddigi legjobb nagylemezét The Colour Of Love (A szerelem színe) címmel. Az egyébként kanadai születésû szupersztár 13 éves koráig már hazája egyik legnépszerûbb francia nyelvû énekesnõje volt, az Egyesült Államokban csak 1991-ben, 21 éves korában ismerték meg. Röviddel elsõ amerikai sikere elõtt tanult meg angolul. 1991-ben a Where Does My Heart Beat Now (Merre is dobog most a szívem) címû dalával tûnt fel az Államokban, amit még ugyanabban az évben az Any Other Way (Bárhogy másképp) követett. 1992 elején egy duettet énekelt Peabo Brysonnal Beauty And The Beast címmel az azonos elnevezésû Szépség és a Szörnyeteg rajzfilm betétdalát, majd még abban az évben két további kislemez jelent meg tõle. Az If You Asked Me Too (Ha engem is megkérdeztél volna) és a Nothin' Broken But My Heart (Semmi sem törékeny csak a szívem). 1993 januárjában jelent meg 6. amerikai slágere, a Love Can Move Mountains (A szerelem hegyeket képes megmozgatni). A mostani 7. siker hetek óta az elsõ öt között az angol és az amerikai pop és egyéb listákon.
1993 - többek között - az Ace Of Base éve volt. Bár három kislemez jelent meg bemutatkozó albumukról, osztatlan sikert csak az All That She Wants aratott, amit az Egyesült Államokban csak a múlt év utolsó hónapjaiban ismertek meg, de a folytatás máris vadítja a negyedik kontinenst, hiszen a The Sign (A jel) mindössze négy hét alatt ért a tengerentúli poplisták élvonalába és várhatóan listavezetõ lesz belõle, ha kezdeti hatalmas sikereit el nem nyomja Mariah Carey és a Without You, de errõl majd késõbb...
Minden ellenkezõ híresztelés ellenére az elmúlt két hónap egyik legnagyobb sikere volt Bryan Adams, Rod Stewart és Sting közös dala, az All For Love (Mindenki a szerelemért). Amerikában negyedik hete listavezetõ, míg Angliában a második helyet érte el.
Ugyanekkor Angliában négy hétig D:REAM 1993-as kislemeze, a Things Can Only Get Better (A dolgok csak javulhatnak) vezetett. Egy hónappal ezelõtt már írtam, hogy a kislemez tavaly januárban járt elõször hazája poplistáin, ezzel tûnt fel D:REAM, de idén januárban ismét kiadták változatlan formában és most hatalmas sikereket aratott. Hogy akkor miért nem és most miért, ezt nem sikerült még megfejtenem.
És most jön Mariah Carey aktuális sikere, ami a Music Box album harmadik eresztése. 1972-ben már listavezetõ volt az Amerikai Egyesült Államokban ez a dal, csak éppen a Nilsson elõadásában. Hogy Mariah Carey elõadásában is elsõ lesz, az egészen biztos, hiszen a Without You (Nélküled) mindössze két hét alatt (!) jutott a tengerentúli listák elsõ tízes mezõnyébe, ami ott szokatlan teljesítmény még tõle is. És ha ez a kislemez is az elsõ helyig jut, akkor õ az az elõadó, aki 11 kiadott kislemezbõl valamennyit hazája listavezetõ pozíciójába tudta juttatni, és mindezt 5 éven belül. Persze amit Mariah eddig elért, az így is fantasztikus és egyedülálló teljesítmény.
Tavaly decemberben új nagylemezzel jelentkezett az oklahomai Color Me Badd csapat is, melyrõl az elsõ eresztés a címadó Time & Chance volt, ami nem ért el különösebb sikereket Amerikában, de a nemrég kiadott Choose (Választás) annál inkább, hiszen három hete az elsõ tíz között van a tengerentúli poplistákon.
Lassan hanyatló viszont az ír Cranberries csapat karrierindító kislemeze, a Linger (Késlekedõ), ami idõközben megjelent az angol listákon is, csupán mérsékelt sikereket aratva. Az Egyesült Államokban ennél többre értékelték, február utolsó hetében esik ki az elsõ tízbõl.
Hasonló helyzetben van a bostoni Aerosmith csapat is, kiknek ez már a harmadik kislemezük az 1993-as Get A Grip albumról. Az aktuális siker címe Amazing (Nagyszerû).
Szintén az elmúlt két hónap egyik legnagyobb slágere volt a Breathe Again (Megkönnyebbült sóhaj), Toni Braxton második kislemeze, bár sem Angliában, sem Amerikában nem jutott az elsõségig. A második helyet viszont mindenhol megszerezte, miközben máris feljövõben a folytatás, a harmadik siker Seven Whole Days (Hét teljes nap) címmel.
A 10. helyen pedig egy újdonság, ami mégsem az. Wendy Moten dala, a Come In Out Of The Rain (Kifelé az esõbõl) 1993 tavaszán járt az amerikai listák elsõ 40 helyezettje között, az Adult Contemporary listán pedig No. 1. siker volt. Most, februárban váratlanul megjelent az angol listákon és két hét alatt az elsõ tízbe jutott.
Az 1993-as év Haddaway-nek is nagyon bejött, hiszen Európa egyik legjobb dalának számított a What Is Love, ami az amerikai évvégi összesítésekben sem hellyezkedett rosszul, jelezve, hogy a tengerentúlon is megszerették a dalt. Jelenleg az Egyesült Államokban Haddaway pályafutásának második slágere kapaszkodik kiválóan a poplistákon, ennek címe Life (Everybody Need Somebody To Love) (Élet, mindenkinek szüksége van valakire, hogy szeresse). Ez a dal tavaly õsszel az angol listákon már befutott, ott most az énekes harmadik kislemezét figyelgetik az elsõ tíz körül I Miss You (Hiányzol) címmel.
Tovább folytatódik Janet Jackson tavaly megjelent albumának karrierje. A That's The Way Love Goes, az If és az Again után néhány hét alatt már a negyedik eresztés jutott az amerikai elsõ tíz közé. Because Of Love (A szerelem miatt). Janet ezzel a dallal a 90-es években több sikert juttatott az amerikai Top 10-ekbe, mint Madonna, Michael Bolton, Whitney Houston vagy Taylor Dayne.
Apropó, Whitney Houston. Az énekesnõ, színésznõ, családanya, feleség 1992 óta felejthetetlen a Body Guard címû film kapcsán. Az általa énekelt betétdalok közül eddig óriási sikert aratott az I Will Always Love You, az I'm Every Woman, az I Have Nothing és kicsit lanyhább fogadtatásra talált a szintén kiváló Run To You. Ötödikként azonban a Queen Of The Night (Az éjszaka királynõje) címû dalt jelentették meg a Soundtrack albumról, ami nekem nagy meglepetést okozott, mivel a kislemezen kiadott változat alig hasonlít az albumon található változatra, teljesen újra keverték és szerintem kihozták belõle a maximumot. Ez az újrakevert változat csak Amerikában jelent meg, ott most a Run To You-hoz hasonló mértékû sikereket arat. Angliában az eredeti verziót jelentették meg tavaly novemberben - abszolút sikertelenül.
Február végére teljesen hanyatló a 10 000 Maniacs csapat pályafutásának harmadik sikere, az eddigiek közül a legnagyobb, ami az MTV Unplugged mûsorában, élõ változatban, elektromos erõsítés nélkül került felvételre Because The Night (Mert az éjszaka) címmel. Az ezt megelõzõ két sikerük a These Are Days (Ezek ám a napok!) és a Candy Everybody Wants (Candyt mindenki akarja) volt.
Ismét egy olyan kislemez, ami tavaly máe egyszer sikert aratott a világ legtöbb részén. A formáció neve Deep Forest és tõlük a Sweet Lullaby (Édes altatódal) 1993 nyarán az amerikai poplistákon kívül szinte minden más tengerentúli listára felkerült, sikert aratott. Például a venezuelai slágerlistán hetekig elsõ is volt. Idén februárban váratlanul az angol listákon jelentkezik, nem kis sikerrrel.
Az Enigma nevû német stúdióformációról sem hallottunk sokat az elmúlt 1-2 évben. 1991-ben hatalmas sláger volt tõlük a Sadeness (Part 1) a világ szinte minden táján, de fõleg Európában és az Egyesült Államokban. 1992-ben Michael Cretu, a csapat fõnöke még olyan kiadványokkal is próbálkozott, mint a Rivers Of Belief - nem sok sikerrel, majd tavaly nyáron néhány dallal a Sliver címû film betétzenéi között szerepeltek. Most viszont megjelent az új album, melyrõl az elsõ eresztés máris siker - elsõsorban Angliában - Return To Innocence (Visszatérés az ártatlansághoz) címmel.
Február végére teljesen hanyatló, az amerikai rapcsapat, a K7 slágere, a Come Baby Come (Gyere kislány, gyere), ami Angliában januárban a 3. helyig jutott, hazájában viszont épp, hogy bekerült az elsõ 40-be, a poplistákon.
Több éves szünet után új kislemezzel jelentkezett a 80-as évek egyik legjobb rockbandája, az amerikai Heart együttes. A dal hetek óta az elsõ húsz között van hazája poplistáin. Will You Be There (In The Morning) (Vajon ott leszel-e még reggel).
Végül két újdonság. Mindenekelõtt Richard Marx új kislemeze, ami új albumának a Paid Vacation-nek elsõ eresztése, ezenkívül a Get Away címû film betétdala. A Now & Forever-t (Most és mindörökké) Angliában nem sokra értékelték, de Amerikában sikeres. Utoljára az US 3 nevû angol formációról, kiktõl a 20. helyen olvasható Cantaloop (Flip Fantasia) címû kislemezt már jól ismerhetjük, hiszen a Sárgadinnye (Csapongó fantázia) 1993 tavaszán már egyszer siker volt Európában, majd szeptemberben Angliában. A népszerûségi fok mindkét esetben kevés volt, hogy bekerüljön az általam készített elsõ 20 közé, de a dal idén januárban már az Egyesült Államok poplistáin kapaszkodik egyre feljebb és feljebb, lekörözve az US 3 Cantaloop kapcsán eddig elért angol és európai sikereit.
Források:
Casey's Top 40
MTV's Hitlist UK Top 40

2 megjegyzés:

vikibeste írta...

VALLA HİÇ BİŞEY ANLAMADIM

vikibeste írta...

hiç bişey anlamadım
?